***       Водещите новини за деня до 13.00

...
   ***       Водещите новини за деня до 13.00
Коментари Харесай

Водещите новини! Забавяне на инфлацията в ЕС и в България. Русия обстрелва с ракети жилищен блок в Украйна, има жертви

   ***   

   Водещите вести за деня до 13.00 ч.,   
   на 17 април   

 

Инфлацията в Европейския съюз се забави през март 2024 година до 2,6% на годишна база, а в еврозоната – до 2,4%, демонстрират данни на европейската публична статистика Евростат.

В същото време годишната хармонизирана инфлация в България се намали през март до 3,1%, като по-висока инфлация е регистрирана в цели 10 други членки на съюза (Румъния, Хърватия, Австрия, Естония, Белгия, Унгария, Словения, Гърция, Испания и Люксембург), като аналогична на нашата инфлация беше регистрирана в Нидерландия.

***

Чистотата и контролът върху изразходването на публичен запас са водещи цели за този мандат. Това написа кметът на София Васил Терзиев в своя фейсбук профил.

Столичният инспекторат увеличи сензитивно контрола върху качественото осъществяване на дейностите по непорочност, осъществявани от компаниите реализатори. Сравнителните резултати за първото тримесечие на 2024 година приказват сами за себе си:

60% повече измити улици

2 пъти повече сменени контейнера за боклуци
3 пъти повече самостоятелни контейнера са раздадени на семействата
Подобрена връзка с жителите

***

Нито " Спаси София ", нито Васил Терзиев са създатели на предлагането за реставрация на бул. „ Патриарх Евтимий ", то е планувано в проекта за градска подвижност още от 2012 г. 

„ Ремонтът е безусловно легален, координиран с всички институции - това не е общинският съвет, ние не съгласуваме поправки. Вече са асфалтирани четири от шестте ленти, остават още две.

Реакцията е ненужна, тъй като се прави спешен настоящ ремонт, каквито има доста и всеки ден в столицата. 

Прави се отвън пиковите часове, с цел да не се блокира придвижването ", разяснява Зографски.

***

„ Не може България да седи без външен министър. Президентът би трябвало незабавно да подпише указа. Не разбирам забавянето. Ние на процедура нямаме външен министър. Щом министър председателят е решил, значи Даниел Митов би трябвало да бъде външен министър. Съставът на зам.-министрите също не е запълнен “, уточни Пеевски.

***

Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ стартират да събират подписка за внасяне на избор на съмнение против служебното държавно управление на Димитър Главчев, в случай че президентът Румен Радев не смени Димитър Главчев.

Това разгласи пред публицисти в Народното събрание водачът на социалистите Корнелия Нинова.

***

19-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора, която беше обезобразена от своя другар, ще би трябвало да се яви в съда дружно с 26-годишния Георги Георгиев.

***

„ Оттеглянето на моята оставка е мой персонален акт, основно поради това, че изискванията, поради които я подадох, не бяха спазени “. 

Това сподели пред публицисти в Народното събрание някогашният шеф на НЗОК Станимир Михайлов, откакто по-рано през днешния ден в дневния ред на Народното събрание изненадващо беше вкарана точка за гласоподаване на оставката му, която беше гласувана след бурни диспути в пленарната зала, макар че в това време стана ясно, че Михайлов е отдръпнал оставката си, съобщи кореспондент на Novini.bg.

***

„ Най-малко 13 души починаха при съветски удар против северния украински град Чернигов ", написа в. „ Украинская истина ".

„ При ракетна офанзива по жилищен блок, осъществена през днешния ден, в 9:03 часа, бяха убити минимум 13 души ", това сподели представител на локалните управляващи, добави медията.

„ Към този миг ранените са 60 ", добави шефът на болница в града, представен от изданието.

„ Жилищната постройка и близка сграда са мощно развалени ", уточни още медията.

***

„ Шестнадесет годишното момче, което рани духовник и още няколко души в църквата в Сидни, е бил токсичен с идеология, противоречаща на нашата религия ", това съобщи австралийска мюсюлманска организация, съобщи Скайнюз.

Ислямската общественост на Австралия " жигосах нападението в храма „ Добрият овчар Христос ". Тийнейджърът е бил токсичен с идеология, която изповядва терористичната формация „ Ислямска страна ". Тази идеология няма нищо общо с нашата религия и изцяло опонира на каноните на исляма ", обявиха от организацията.

***

Върховният съд на Европейски Съюз постанови, че името на починалия колумбийски наркобос Пабло Ескобар не може да бъде записано като комерсиална марка в Европейския съюз, оповестява „ Файненшъл таймс ".

В сряда Съдът на Европейския съюз удостовери решението, заявявайки, че сходна комерсиална марка ще бъде обвързвана с „ трафика на опиати и наркотероризма и с закононарушенията и страданията, произлизащи от това ".

***

Двадесет европейски страни са събрали задоволително средства, с цел да закупят половин милион снаряда за украинската артилерия. Това заяви Агенция Франс Прес.

***

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР